Föreningens stadgar
1s1§
Föreningens namn
Föreningen heter Lira i Arild.
2§
Ändamål
Föreningen har som ändamål att bedriva ideell verksamhet genom att anordna kulturfestivalen “Lira i Arild”, beläget på Kullahalvön i södra Skåne. Festivalen skall vara en plattform för flera estetiska uttryckssätt där vi främst vänder oss till unga, skickliga kreatörer som studerar eller nyligen studerat inom sitt fält. Föreningen jobbar för att kreatörerna skall träffa varandra i ett möte av inspiration och kontaktskapande med förhoppningen av att det ska leda till nya samarbeten i framtiden.
Lira i Arild arbetar för en konstkulturell mångfald med olika genrer och konstformer och ser gärna till genreöverskridande samarbeten. Föreningen vänder sig till, och hoppas att alla människor med alla olika bakgrunder och åldrar sitter i publiken. Vår önskan är att publiken genom festivalens olika uttryck exempelvis kan hitta ny musik eller konst de vill utforska mer genom att erbjuda ett brett program. Vi jobbar även för att göra festivalen till en social mötespunkt med aktiviteter såsom fika och inbjudan till kulturella samtal. Föreningen ska aktivt arbeta för att motverka all form av diskriminering och jobbar även enligt vår värdegrund.
3§
Värdegrund
Föreningen jobbar efter dessa värdegrunder
Vänlighet och respekt
Vi bemöter varandra alltid med vänlighet och respekt, inom styrelsen och föreningen inför och under arbetet. Självklart möter vi även publiken under själva festivalen med samma omtanke.
Ansvar och hälsa
I styrelsen delar vi på ansvaret och arbetsuppgifterna. Om något är svårt hjälps vi åt. Om arbetsbördan blir för hög och uttrycker sig i dåligt mående så pratar vi om det och sätter in åtgärder för återhämtning. Det är okej att inte alltid orka!
Konstnärlig mångfald
I Arild är alla konstformer och genrer välkomna och lika mycket värda. Vi ska jobba för att det ska bli jämlikt mellan kreatörena.
Miljöperspektiv och klimat
Vi ska alltid planera festivalen så att den blir så miljövänlig och med så lågt koldioxidutsläpp som möjligt.
4§
Föreningens säte
Föreningen har sin hemort i Arild, Höganäs kommun, Skånes län. Föreningens organisationsnummer är 802541-8016
5§
Medlemskap
För att bli medlem i Lira i Arild ska man ha fyllt 15 år. Man ska sympatisera med föreningens syfte.
Medlemskap kan sökas antingen muntligt eller skriftligt till föreningens mailadress. Fullvärdig medlem med rösträtt är man först när det är bekräftat från styrelsen.
Ansökan får avslås endast om det kan antas att vederbörande kommer att motarbeta föreningens ändamål eller intressen.
6§
Stödmedlem
Den som vill stödja föreningens verksamhet ekonomiskt kan bli stödmedlem. En stödmedlem kan vara en enskild person, en organisation eller ett företag som ställer sig bakom föreningens verksamhet, samt sympatiserar med verksamhetens syften. Stödmedlemmar har inte rösträtt och är inte valbara till förtroendeuppdrag inom förbundet. Medlemsavgiften för stödmedlemmar är valfri. Medlemskap kan sökas antingen muntligt eller skriftligt till föreningens mailadress.
7§
Medlemsavgift
Det är gratis att vara medlem.
8§
Uteslutning
En medlem kan uteslutas ur föreningen om den bryter mot föreningens stadgar eller värdegrund. Beslut om uteslutning tas på ett styrelsemöte. Beslut om uteslutning eller varning får inte fattas utan att medlemmen minst 14 dagar innan mötet fått tillfälle att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts. Försvaret för den berörda medlemmen måste ta i beaktning under mötet gällande dess fortsätta eller avslutande medlemskap. Bestämmer sig sig styrelsen för att medlemmen skall uteslutas sker det på omedelbar verkan. Om styrelsen inte bestämmer sig uteslutning får medlemmen istället en varning.
Om medlemmen trots varningen fortsätter bryta mot föreningens stadgar eller värdegrund kan styrelsen bryta upp hens medlemskap på omedelbar verkan utan ett försvar. Vid uteslutet medlemskap kan den berörda ansöka om nytt medlemskap ett år efter uppsagt medlemskap.
9§
Utträde
Medlem som önskar utträda ur föreningen ska skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen.
10§
Styrelsen
Styrelsen består av minst tre ledamöter, varav en ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör och övriga ledamöter. Styrelsen utser posterna inom sig. Styrelsen utser lämpliga personer till utskott. Ordförande leder styrelsearbetet och ska övervaka att stadgarna efterlevs. En mandatperiod för alla i styrelsen är 1 år förutom ordförande vars mandatperiod är 2 år.
11§
Styrelsens uppgifter
Styrelsen företräder föreningen, bevakar dess intressen och handhar dess angelägenheter. Styrelsen beslutar å föreningens vägnar såvida inte annat föreskrivs i dessa stadgar. Styrelsen ska verkställa av årsmötet fattade beslut samt jobba enligt stadgar. Styrelsen handhar även föreningens ekonomiska angelägenheter och för räkenskaper, samt avger årsredovisning till årsstämman för det senaste räkenskapsåret.
Styrelsen sammanträder när ordföranden finner det erforderligt eller om övriga i styrelsen begär detta.
Styrelsen utser ledamöter till utskott och samarbetar med dessa gällande festivalens konstnärliga innehåll.
12§
Avgång före mandatperiodens slut
Avgår ledamot före mandattidens slut inträder suppleant till nästa mandatperiod inom 2 månader.
13 §
Firmatecknare
Föreningens firma tecknas av ordförande.
14§
Utskott
Styrelsen kan be och utse föreningens medlemmar eller utomstående till att sitta i föreningens utskott. Det ska finnas ett utskott för varje konstform som uttrycker sig under festivalen med minst en till fem personer. För att kunna vara med i ett utskott skall man antingen vara utbildad, studerande eller på annat sätt aktiv inom den specifika konstformen. Utskotten är ett sätt att säkerställa att festivalens innehåll inte riskerar bli för snävt vid en liten styrelse.
Utskotten är rådgivande till styrelsen och hjälper till att kvalitetssäkra innehållet på festivalen tack vare sina kunskaper inom genren, genom att i samråd med styrelsen välja mellan konstnärers ansökan till medverkan. Utskotten kan även lägga fram egna förslag till potentiella musiker, poeter, etc. som då bland de sökande läggs fram som valbara förslag.
Mandatperioden i utskotten är 1 år. Det är möjligt att sitta flera mandatperioder. Om man avgår före mandattidens slut inträder suppleant till nästa mandatperiod inom 2 månader.
Gällande röstning inom utskotten, såsom val mellan olika kandidater har alla i utskotten samt styrelsens ledamöter en röst.
Om man blir medlem i ett utskott utan att tidigare vara medlem i föreningen erbjuds man ett gratis medlemskap under sin mandatperiod. Det är valfritt att tacka ja eller nej, man behöver inte vara medlem i föreningen för att vara med i ett utskott.
För att utskotten ska vara oberoende kan inte utskottets medlemmar medverka som skapande konstnär i samma fält under festivalen, under sin mandatperiod.
15§
Beslutande organ
Föreningens beslutande organ är styrelsen som genom stadgar och beslut på årsmötet företräder föreningen och arbetar för att uppfylla dess syfte.
16§
Beslut
Styrelsen är beslutsför då minst 2 personer är närvarande. Styrelsebeslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal tas ett extra möte vid inom 3 dygn senare där ett kompromiss skall försöka uppnås. Uppnås inte detta har ordförande utslagsröst.
17§
Revisor
Styrelsens förvaltning ska årligen granskas av utsedd revisor. Revisorerna ska senast 2 veckor innan årsmöte avge sin revisionsberättelse som sedan återges på årsmötet.
18§
Verksamhets- och räkenskapsår
Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår omfattar tiden 1 oktober- 30 september
19§
Budget
Budget fastställs på årsmötet men kan vid behov ändras av styrelsen under räkenskap och verksamhetsåret.
20§
Årsmöte
Ordinarie årsmöte hålls årligen före den 30 december på den plats som styrelsen bestämmer. Skriftlig kallelse ska avsändas till alla medlemmar senast 14 dagar före årsmöte och senast 3 dagar före extra årsmöte. Idealiskt skall ordförande på mötet vara utomstående, men är detta inte möjligt på grund av person eller kunskapsbrist kan mötet hållas av styrelsens ordförande.
Vid ordinarie årsmöte ska följande ärenden behandlas:
1. Val av ordförande och sekreterare för mötet.
2. Fastställande av röstlängd för mötet.
3. Val av protokolljusterare och rösträknare.
4. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt.
5. Fastställande av dagordning.
6. a) Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret.
b) Styrelsens förvaltningsberättelse (balans- och resultaträkning) för det senaste verksamhets- /räkenskapsåret.
7. Revisionsberättelsen för verksamhets-/räkenskapsåret.
8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser.
9. Fastställande av medlemsavgifter.
10.Fastställande av ev. verksamhetsplan och behandling av budget för det kommande verksamhets-
/räkenskapsåret.
11.Val av ordförande i föreningen för en tid av 2 år.
12.Val av övriga styrelseledamöter samt suppleanter för en tid av 1 år.
13. Val av revisor för en tid av 2 år
14.Behandling av styrelsens förslag och inkomna motioner.
15. Fastställande om stadgarna fortfarande är aktuella
15.Övriga frågor.
Beslut i frågor av större ekonomisk betydelse för föreningen eller dess medlemmar får inte fattas om detta inte funnits med i kallelsen till mötet.
21§
Extra årsmöte
Styrelsen kan kalla medlemmar till extra årsmöte.
Styrelsen är skyldig att kalla till extra årsmöte när en revisor eller flera medlemmar begär det. Sådan begäran skall avfattas skriftlig och innehålla skälen för ett extra möte.
När styrelsen mottagit begäran om extra årsmöte skall den inom 14 dagar utlysa ett sådant möte som skall äga rum inom en månad. Kallelse till medlemmar om detta extra möte skall kungöras senast 3 dagar innan utsatt mötestid.
Vid ett extra årsmöte får endast det som föranlett mötet upptas till behandling. Vid rösträtt se nedanstående punkt.
22§
Rösträtt.
Vid årsmöte har alla ledamöter i styrelsen samt varje medlem en röst. För att vara röstberättigad måste man vara närvarande på mötet.
Om man sitter i ett utskott och inte är medlem, har man inte rösträtt vid årsmöte. Gällande röstning inom utskotten, såsom val mellan olika kandidater har alla i utskotten en röst liksom styrelsen.
23§
Omröstning
Idealist skall rösträknaren på mötet inte ingå i styrelsen, men är detta inte möjligt på grund av person- eller kunskapsbrist kan röstningen hållas av styrelsens sekreterare. Omröstningen sker i första hand via acklamation men kan vid begäran på någon närvarande under mötet begära votering.
Voteringen sker i första hand öppet, via att varje röstberättigad medlem genom handuppräckning antingen får rösta gällande det det som avhandlas. Om någon begär sluten votering skall det ges.
24§
Protokoll
Det skall alltid föras protokoll av sekreteraren under styrelsemötena samt under årsmötet. Alla medlemmar skall vid önskan få tillgång till dessa protokoll.
25§
Stadgeändring
För ändring av stadgar krävs beslut med majoritet på ett årsmöte.
26§
Upplösning av föreningen
För upplösning av föreningen krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet avgivna röster. Om föreningen upplöses ska föreningens tillgångar överlämnas till verksamhet med liknande syfte/ välgörande ändamål etc.
- Kopia av det årsmötesprotokoll som innehåller beslut om föreningens upplösning ska därefter sändas till skattekontoret för avregistrering av föreningen.